Wiosenne porządki – Facebook

Coraz to rzadziej korzystam z Facebook’a na rzecz, chociażby Twitter’a. Im rzadziej z niego korzystam, bardziej rzucają mi się na oczy śmieci publikowane przez strony, które polubiłem, osoby, które mam w kontaktach, jak również przeróżne grupy, w których uczestniczę.

Postanowiłem zrobić z tym porządki.

O ile z osobami, które mam w kontaktach radzę sobie na bieżąco. Niektórych wywalę, a innych po prostu wyciszę na wieki wieków, o tyle ze stronami, które polubiłem na przełomie kilku lat, nie jest już tak łatwo.


Wszystko zaczęło się od faktu, gdy przeróżne strony opisały, jak Facebook, bez twojej zgody pobierał kontakty z twojego telefonu oraz z twoich maili. O ile nie mam nic przeciwko, że Facebook widzi, kto jest w moich znajomych, o tyle nie jestem w pełni szczęśliwy z faktu, że cała moja skrzynka adresowa z telefonu kopiowana jest na stronę.

O ile na początku nie zastanawiasz się, gdy otrzymujesz powiadomienie, że Facebook chce uzyskać dostęp do twoich kontaktów, to odkrycie, że Facebook na przełomie lat zebrał prawie tysiąc kontaktów z mojej strony (w telefonie mam tylko nieco ponad 300), nie jest fajne. Wszyscy nadal pamiętają Cambridge Analytica, która tworzyła profile (akta, teczki, lub jak kto woli to nazwać) o osobach, bazując na pełnym dostępie do serwerów Facebook, to pozwalanie Facebookowi na ingerowanie w nasze kontakty, które powinny być poza portalem, nie jest fajne.

Nie dojrzałem jeszcze do tego, aby zrezygnować z Facebooka, gdyż wraz z Google są to strony, dzięki którym zdobywa się największy odzew. Natomiast postanowiłem raz jeszcze przejrzeć informację, które Facebook zbiera o mnie.


Zacząłem od kontaktów.

W aplikacji Facebooka oraz w Messagener wyłączyłem synchronizowanie kontaktów. Szczerze nie jest to potrzebne. Messagener powinien służyć do kontaktowania się z osobami, które mamy w kontaktach na Facebook’u. Do wszystkich innych są inne usługi tj. SMS, WhatsApp czy iMessages.

I tak przeszłem na Facebook’a i stronę, na której moje kontakty zostały zimportowane:
https://www.facebook.com/mobile/facebook/contacts/

Po czym wybrałem opcję Usuń wszystkie.

Nie musicie się obawiać. Usuwając kontakty, nie usuniecie swoich znajomych, jak i kontaktów z telefonu (o ile nie przechowujecie ich domyślnie na Facebook, co by było wręcz dziwne, żeby nie powiedzieć głupie). Od tej poty, to wy będziecie mieli kontrolę nad tym, do których kontaktów, adresów e-mail i numerów telefonów Facebook będzie miał dostęp.

Jeżeli nie wyłączyliście synchronizacji w aplikacjach na waszych urządzeniach mobilnych, to otrzymacie komunikat, że usunięcie jest możliwe, jednakże zostaną one zimportowane ponownie przy pierwszej synchronizacji. A więc upewnijcie się, że wyłączyliście je w aplikacjach.

Osobiście, z poziomu ustawień na iPhone wyłączyłem dostęp do kontaktów, który dodatkowo zablokuje aplikację przed ingerowaniem w nie bez mojej zgody.


Następnie rozpocząłem czystkę w stronach, które polubiłem przez okres kilku lat.

Ku mojemu zdziwieniu było tam prawie 600 pozycji. Każda z tych stron publikuje przeróżne informacje, które nie zawsze mnie interesują.

Aby przejrzeć, co polubiliśmy na przełomie czasu, idziemy na Facebooka > (klikamy na) wasz profil, i tam z opcji Więcej (z poziomego pasku menu) wybrałem Polubienia (Likes).

Sporą część z tych stron już dawno się nie interesuję, jak również moje upodobania, szczególnie polityczne zmieniły się na przełomie czasu i fakt, że będę wyświetlany na danej stronie jako osoba, która ją lubi, w momencie gdy któryś z moich znajomych na nią wejdzie, będzie nieco niezręcznie.

Po spędzeniu pół godziny nad powyższą listą pozostawiłem tylko to, co mnie aktualnie interesuje. Jako że Twitter przejął rolę informacyjną, z listy prawie 600 stron, które lubię lub śledzę pozostało około 100.

Zmiany zauważyłem już po dwóch dniach.

Facebook stał się bardziej przejrzysty. Pozwoliło mi to zobaczyć co dzieje się u moich znajomych a co niektórych to wyciszyć, gdyż widząc, że nie mają nic lepszego do roboty tylko zachęcanie do kolejnego matematycznego łańcuszka jest lekko poniżej krytyki.

Dla tych, co nie wiedzą, jak wyciszyć twojego znajomego, ale nadal pozostać znajomymi na Facebook, wystarczy kliknąć trzy kropki (…) w prawym górnym rogu posta znajomego i wybrać opcję Unfollow… (Przestań obserwować użytkownika…).

Pozdrawiam.