Pilot X10 i Windows Media Center w Vista

Zawsze chciałem zrobić użytek z komputera i wykorzystać jego elementy do budowy Media Center. Niestety, jako że finanse na to nie pozwalają, postanowiłem pójść prostszą drogą i podłączyć swojego laptopa do telewizora.

Aby móc bez przeszkód oglądać firmy i poczuć pełną swobodę, zainwestowałem i kupiłem na Allegro pilot radiowy X10 wyposażony w odbiornik na USB (RF MCE Remote Control OR24E).

Jego zaleta jest prosta. Nie potrzeba go kierować w oczko podczerwieni, gdyż wszystko sterowane jest radiowo.

Pilot X10 (OR24E)

Nie chcąc wydawać zbyt dużej sumy pieniędzy, kupiłem produkt widoczny na zdjęciu. O ile korzystałem z Windows XP i programu MediaPortal, który bez problemu obsługiwał mój pilot, o tyle po przejściu na Vista Home Premium, chciałem wykorzystać do tego celu wbudowany Windows Media Center. I tutaj zaczęły się problemy.

Gdybym zainwestował w droższy pilot, który po podłączeniu wykrywany jest prawidłowo przez WMC w Viscie, nie było by problemu. W przypadku mojego niezbędne było jego przystosowanie.

Nieodzownym elementem do pilota X10 jest program polskiego autora, Sławomira Włodkowskiego, a mianowicie, Zdalne Sterowanie w wersji 2.1.

W związku z okresową niedostępnością strony domowej autora, a tym samym brakiem możliwości pobrania programu, zamieszczam (za jego zgodą) mirror.

WMC w Viscie można obsługiwać bez problemu za pomocą odpowiednich skrótów klawiszowych. W związku z tym, z wykorzystaniem ZS, można zaprogramować odpowiednio pilot tak, aby symulował klawiaturę.

Jako że w Internecie nie znalazłem żadnego pliku konfiguracyjnego dla mojego pilota, postanowiłem odpowiednio go przyuczyć, aby spełniał wszystkie powierzone mu zadania. Jednocześnie plik konfiguracyjny udostępniam go wam, abyście mogli oszczędzić sobie trochę czasu.

Poniżej zamieszczam archiwum zawierające plik INI z konfiguracją pod Windows Media Center w Viscie oraz krótką instrukcję dotyczącą skrótów klawiszowych i ich odpowiedników na pilocie.

Pobierz

W związku z faktem, iż coraz częściej systemy 64bitowe zagęszczają w naszych domach, dobrze by było móc używać naszego pilota również w nich. W Windows Vista 32bit po zainstalowaniu ZS nie pa potrzeby instalowania sterowników. Niestety, w 64bitowej wersji trzeba zainstalować sterowniki 64bitowe. W związku z tym, iż nie tak łatwo je znaleźć, zamieszczam dla was plik ze sterownikami do systemu Windows XP 64bit, które pasują również do Windows Vista 64bit.

Pobierz

Życzę udanego użytkowania.