Pilot X10 i Windows Media Center w Vista

Zawsze chcia┼éem zrobi─ç u┼╝ytek z komputera i wykorzysta─ç jego elementy do budowy Media Center. Niestety, jako ┼╝e finanse na to nie pozwalaj─ů, postanowi┼éem p├│j┼Ť─ç prostsz─ů drog─ů i pod┼é─ůczy─ç swojego laptopa do telewizora.

Aby m├│c bez przeszk├│d ogl─ůda─ç firmy i poczu─ç pe┼én─ů swobod─Ö, zainwestowa┼éem i kupi┼éem na Allegro pilot radiowy X10 wyposa┼╝ony w odbiornik na USB (RF MCE Remote Control OR24E).

Jego zaleta jest prosta. Nie potrzeba go kierowa─ç w oczko podczerwieni, gdy┼╝ wszystko sterowane jest radiowo.

Pilot X10 (OR24E)

Nie chc─ůc wydawa─ç zbyt du┼╝ej sumy pieni─Ödzy, kupi┼éem produkt widoczny na zdj─Öciu. O ile korzysta┼éem z Windows XP i programu MediaPortal, kt├│ry bez problemu obs┼éugiwa┼é m├│j pilot, o tyle po przej┼Ťciu na Vista Home Premium, chcia┼éem wykorzysta─ç do tego celu wbudowany Windows Media Center. I tutaj zacz─Ö┼éy si─Ö problemy.

Gdybym zainwestowa┼é w dro┼╝szy pilot, kt├│ry po pod┼é─ůczeniu wykrywany jest prawid┼éowo przez WMC w Viscie, nie by┼éo by problemu. W przypadku mojego niezb─Ödne by┼éo jego przystosowanie.

Nieodzownym elementem do pilota X10 jest program polskiego autora, Sławomira Włodkowskiego, a mianowicie, Zdalne Sterowanie w wersji 2.1.

W zwi─ůzku z okresow─ů niedost─Öpno┼Ťci─ů strony domowej autora, a tym samym brakiem mo┼╝liwo┼Ťci pobrania programu, zamieszczam (za jego zgod─ů) mirror.

WMC w Viscie mo┼╝na obs┼éugiwa─ç bez problemu za pomoc─ů odpowiednich skr├│t├│w klawiszowych. W zwi─ůzku z tym, z wykorzystaniem ZS, mo┼╝na zaprogramowa─ç odpowiednio pilot tak, aby symulowa┼é klawiatur─Ö.

Jako ┼╝e w Internecie nie znalaz┼éem ┼╝adnego pliku konfiguracyjnego dla mojego pilota, postanowi┼éem odpowiednio go przyuczy─ç, aby spe┼énia┼é wszystkie powierzone mu zadania. Jednocze┼Ťnie plik konfiguracyjny udost─Öpniam go wam, aby┼Ťcie mogli oszcz─Ödzi─ç sobie troch─Ö czasu.

Poni┼╝ej zamieszczam archiwum zawieraj─ůce plik INI z konfiguracj─ů pod Windows Media Center w Viscie oraz kr├│tk─ů instrukcj─Ö dotycz─ůc─ů skr├│t├│w klawiszowych i ich odpowiednik├│w na pilocie.

Pobierz

W zwi─ůzku z faktem, i┼╝ coraz cz─Ö┼Ťciej systemy 64bitowe zag─Öszczaj─ů w naszych domach, dobrze by by┼éo m├│c u┼╝ywa─ç naszego pilota r├│wnie┼╝ w nich. W Windows Vista 32bit po zainstalowaniu ZS nie pa potrzeby instalowania sterownik├│w. Niestety, w 64bitowej wersji trzeba zainstalowa─ç sterowniki 64bitowe. W zwi─ůzku z tym, i┼╝ nie tak ┼éatwo je znale┼║─ç, zamieszczam dla was plik ze sterownikami do systemu Windows XP 64bit, kt├│re pasuj─ů r├│wnie┼╝ do Windows Vista 64bit.

Pobierz

┼╗ycz─Ö udanego u┼╝ytkowania.